Beste Whiskyliefhebbers van WCL13

Welkom op onze fotopagina !

 

 "Als gewone dingen ineens niet meer gewoon zijn besef je hoe bijzonder gewone dingen zijn"

                                                                                                   Willy M. (2022)


Overzicht Tastingen & Evenementen

WHISKYCLUB 13

JAARGANG 2024.


WCL 13 - Nieuwjaarsreceptie

24/01/2025

Onze nieuwjaarsreceptie is dit jaar net iets specialer dan de jaren voorheen. De WCL13 telt dit jaar zijn "dertiende jaar" en een klein presentje voor de leden hoorde er bij.

Marc en ikzelf danken tevens alle whiskyliefhebbers en bob's voor een schitterende avond, die mede dank zij jullie meer dan geslaagd was.

 

Wij moeten helaas Fernand Dacquin die ziek is opgestaan verontschuldigen, Fernand kwam zijn  nieuwste boek voorstellen. 

Gelukkig heeft Whisky Passion er voor gezorgd, om een mooi overzichtje te geven voor jullie.

(met dank voor deze interview aan Whisky Passion, editie 1/2025).

We mogen eveneens niet vergeten Geert & Caroline te bedanken voor de heerlijke hapjes en de personen van de  bediening.

En uiteraard dank aan onze freelance Barney (Pascal voor zijn hulp aan de dertien overheerlijke whisky's)

Mercikes iedereen.

 


De Gentse Nieuwjaarsreceptie 2025 en WCL13 was er ook   ;-)


Marc & Will. wensen U en jou familie, een gelukkig en gezond 2025,

en proosten op een heel mooi nieuwjaar.

Fijne eindejaars  feesten.


Tasting 29 november 2024

Ongekende Ierse Whiskey's door James Pithie


Unprecedented English Whisky's

06/09/2024

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Juli & Augustes - We gaan er effe tussenuit.


WCL13 BBQ  - 23/06/2024

met dank voor deze Grain Whisky aan Benoit B. voor 

Marc en Will danken,

Caroline & Geerts de uitbaters van het Dobbelhof, Tichelrei  (en de helpers)voor een heerlijke Bbq het was Top.

Eveneens een woordje van dank aan Geert & Claudine van de C&G services en Pascal van de Whisky Amigo's, en onze Gentsche Gids.

Maar wie zouden we zijn als we alle aanwezigen niet zouden bedanken voor de babbel en de gezelligheid, dank u.

 

en........ laten we het zonneken ook maar eens bedanken .

 

 

 


When Whisky Meats BBQ - 08/06/2014.       3de editie Festival - Zwijnaarde.

Hieronder een dia foto overzichtje van weer een Top dag.

 

 Masterclass met Arranthony Moray

op 24 mei 2024

Onze Masterclass werd ingezet en dit onder een volle maan en met het gehuil van de Witte Wolf...... even werd het stil bij de aanwezigen......

 

Anthony ( Arranthony Moray) onze gastspreker, begon de tasting met het verhaal van zijn witte wolven. Een masterclass van acht eigen bottelingen (acht wolfjes). Een primeur voor de eerste maal voorgesteld.

Ik laat u / jullie meegenieten van een foto overzicht van deze heerlijke gezellige avond.

 

Tijdens de pauze werd eventjes de tijd gemaakt om onze  nieuwe WCL13 polo (dank zij Jelle), voor te stellen.

 



Tasting op 12 april 2024 

Met als gastvrouw: Tamara Van Der Schueren

 

Wat bracht onze tasting op 08/04/2024;

 

Awel ...wij hebben met veel plezier genoten  van een heerlijke, schitterende en leerrijke  voorstelling van Tamara's presentatie.

 

Info Macduff Distillery:

Macduff staat aan de noordkust, ten oosten van de Speyside, daar waar de Deveron-rivier in zee uitmondt. De distilleerderij dankt haar naam aan de gelijknamige plaats. De naam betekent "zoon van Duff". Duff is een familienaam van een clan die in deze omgeving veel grond bezat. De distilleerderij werd in 1960 gebouwd door vier zakenmannen uit Glasgow onder de firmanaam Glen Deveron Group. Twaalf jaar later werd de distilleerderij van Macduff verkocht aan de huidige eigenaar William Lawson’s, nu onderdeel van Bacardi Ltd. De distilleerderij is regelmatig verbouwd om nieuwe ontwikkelingen in de distilleertechniek uit te proberen. Macduff was de eerste distilleerderij van Schotland die metalen washbacks gebruikte en ook een van de eerste die de stills met stoom verhitte. De stills waren tot 1990 tot de nek geïsoleerd om energie te besparen. De condensors werden horizontaal geplaatst om de koeling optimaal te laten geschieden. Tussen 1970 en 1972 heeft er op de distilleerderij een bottelarij van single malt gestaan. In 1976 werd er een fabriek bij gebouwd voor de bijproducten, zoals draf en de pott ale, te verwerken tot veevoer en in 1984 werd er een vattingruimte gebouwd om de verschillende vaten maltwhisky met elkaar te mengen. In het stillhouse van de Macduff distilleerderij staan nu twee wash stills en drie spirit stills, die met stoom verhit worden. De huidige washbacks zijn van roestvrij staal gemaakt. Voor de rijping van de malt gebruikt men bourbon- en sherryvaten. De vaten worden vier keer gebruikt en in eigen kuiperij hersteld en onderhouden. Het brouwwater komt uit meerdere lokale waterbronnen en het koelwater haalt men uit een klein beekje met de naam Gelly Burn. Slechts 5% van de productie wordt als single malt verkocht en de rest gebruikt men voor de productie van de blended whisky's. De Macduff distilleerderij is door de afgelegen ligging een van de minst bezochte distilleerderijen.

 

 



 

 

1.Deveron 12y Single Malt- heeft een mooie balans tss zoet en kruidachtige invloeden. 40%

2. Deveron 18ySingle Malt - Deze whisky kreeg zijn rijping op verschillende vaten, is romig, zoet met een zachte invloed van eikenhouten vaten. 40%

 

 

info over The Craigellachie Distillery:

De Craigellachie Distillery is een single malt distilleerderij in Aberlour, Banffshire, vlakbij het dorp Craigellachie . de naam Craigellachie betekent rotsachtige heuvel.

Eigenaar van de distilleerderij is Bacardi, maar diens dochteronderneming, Dewar & Sons, zaait er de scepter. Craigellachie is gebouwd in 1891 door Craigellachie Distillery Co. Limited, een groep van blenders en handelaars geleid door Alexander Edward.

Sinds de overname van Deward & Sons on 1998, is he bedrijf in verschillende handen geweest. Er zijn voorheen verschillende botteling geweest. Nu wordt er vooral Deward's blender whisky geproduceerd.

3. Craigellachie 13y - Speyside single malt, waarvan de rijping plaatsvindt in een mix van bourbon- en sherryvaten. de helft van de inhoud ondergaat vervolgens een finish in first-fill sherryvaten, terwijl de andere helft in first-fill bourbonvaten gefinisht wordt, is fruitig en fruitig met een iets wat rokerige toets als afdronk. 46% 

4. Craigellachie 13y - single malt, deze whisky heeft na zijn 13 jarige rijping op  bourbon en sherryvaten zijn finish gekregen op voormalige Bas - Armagnac vaten. Hij krijgt hierdoor een zeer zachte aroma van nectarines die zacht overgaat in een wat rokerige hint. 46%

5. Dewar's 21y - deze whisky is een premium blend van zeldzame en gerijpte single malt en grain Scotch Whisky, met een unieke vierstap rijpingsproces dat resulteert in een uitzonderlijke soepele en complexe smaak. Deze whisky heeft een rijke, volle smaak met tonen van honing, vanille en pure chocolade. 46%

6. Dewar's 27y - net zoals de 21years is deze ook in vier fases gerijpt. Wat zijn nu deze fases: In fase één hebben single grain en single malt whisky's apart op eiken vaten gelegen. bij fase twee is een mix van graan en een mix van mout whisky's op eikenvaten gerijpt. Tijdens de derde fase wordende samengevoegd en op eiken vaten. De vierde en laatste fase  is een minishop sherry vaten, waardoor de whisky een floraal aroma verkrijgt en tevens doordrenkt van vruchten en kruiden. 46%

 

- En als laatste dram kregen de aanwezigen van onze sympathieke gastspreekster er een flesje bovenop uit haar eigen collectie. 

7. Aberfeldy 21y - Aberfeldy heeft een partnerschap gesloten met de Argentijnse wijnmaker Finca Ambrosia. Hieruit is een bijzondere nieuwe single malt whisky ontsteken, namelijk de Aberfeldy 21years Old Argentinian Malbec Cask. Het is voor Aberfeldy een primeur waardoor de Golden dram een klein rood tintje kreeg.

Kruidig en florale tonen met een vleugje kaneel, Dit wordt gevolgd door fruit en romige vanille. De afdronk is zacht en eindeloos lang.

 

 


Tasting op 08 maart 2024 

Gastsprekers: C&G Services en Pascal van Whisky Amigos.

Hier zijn we dan met een overzichtje van onze tasting l.l. op 08 maart 2024.

Deze tasting werd voorgesteld door Geert van C&G Services en Pascal van de Whisky Amigo's (of te wel onze schitterende freelance Barney van de WCL13).

 

Pascal had voor deze avond ook voor een schitterende verrassing gezorgd met  een Mysterie Bottle: The Himalayan Reserve

En de paashaas was er dit jaar iets vroeger bij ... ;-)

Marc en Will, willen bij deze onze nieuwe roll-up banner voorstellen van de WCL13 :

en dit doen we met dank aan Pascal De Tollenaere voor de foto en Jelle De Ridder voor de banner.

 

We sluiten deze  gezellige avond af met een overzicht naar de volgende Tastings van onze kalender 2024 en kijken uit naar de  e.k. met Tamara Van der Schueren.


Beste whiskyliefhebbers, vrienden en sympathisanten,

net zoals vorige jaren had de WCL13 terug een top nieuwjaarsreceptie. Wij danken Geert en Caroline van het Dobbelhof (sinds eind 2023 onze nieuwe locatie) voor de ruim aanbod gekomen lekkere hapjes tussendoor en aperitief, Claudine en Geert van de C&G Service en natuurlijk ook onze WCL13 freelancer Pascal De Tollenaere.

En natuurlijk de leden en sympathisanten die er een schitterende avond van hebben gemaakt.

 Wij geven hieronder een overzichtje van de avond ;-)

(Klikken op de foto om volledig te zien).

 


Nieuwjaarsreceptie Gent - Stadshal 2024 / 14 januari.


Masterclass Highland Park door Melody Reekers

10 november 2023.

 

Afspraak nieuwe locatie: Grand Café Dobbelhof, Tichelrei 9 -  Gent. (Bij Geert & Caroline).

Marc en Will. dachten bij deze nieuwe aangelegenheid hoort een Masterclass ... Highland Park door niemand minder dan Melody Reekers, Brand Ambassador van het fantastische merk Highland Park voor de BeNeLux.

Marc B. deed er nog een Highland Park boven op, het werd een topavond. Laat op de avond  brachten Geert en Claudine nog en verrassing voor de leden mee Shilton Almeida. Area Sales Manager/Brand Ambassador voor M&H Distillery.

Met dank aan Pascal, Geert en Claudine van C&G Service en de uitbaters Geert en Caroline van't Dobbelhof.


Tasting: The story of seven whisky bottles.By members of the whiskyclub13.

15 september 2023.

- Leden van de WCL13 brachten deze avond hun verhaal over een zelf meegebrachte whisky. 

  Onze dank gaat naar de clubleden die er een gezellige avond van maakte met pareltjes van whisky's:

  Mieke Coopman, Martine Tant, Lauwers Jacky, Geert Ros en Marc Bockstaele en als laatste ook een beetje mezelf :-)

  en aan de talrijke aanwezigen.

Marc B. met Signatori Vintage 1975, Teaninich Distellery 43%, deze fles  (een specialeken)ging alleen open en gedronken met vrienden zo sprak Marc,  dank u Marc voor deze schitterende whisky uit jou verzameling.

Jacky L. en hoe kon het anders zijn favoriete distillery  Glenfarglas, PASSION 46% mercikes Jacky.

Mieke C. bracht een eigen botteling mee Signatory Deanton Vintage 2007 46%  - Toppie -te verkrijgen voor €90,00(www.wijnencoopman.be) en Martine T. tevens ook werkzaam bij wijnencoopman deed haar verhaal dat je als vrouw  een tijd terug, het moeilijk had in dat mannen wereldje van de whisky en bracht ons een Glen Scotia  16jaar  46% mee schitterende dram.

Geert R. bracht ons het verhaal mee van Douglas Laing's THE EPICUREAN 53% Ghent Edition te verkrijgen voor 53,00 (www.cgservices.eu).  Tevens terug te vinden info hierover op Whisky van de maand.

 

 

 

- Will M. nam voor deze avond eens een toppertje uit de Bourbons mee de Golden Edition Blanton's Whiskey(het gouden paardje kreeg zelfs een nieuwe stal ;-)

- En om de mooie tasing avond af te sluiten..  Laatste, de zevende nam ik een overheerlijke Glengoyne 15 jaar mee.


Overzicht Tastingen & Evenementen

WHISKYCLUB 13

JAARGANG 2023.


Pascal De Tollenaere


2de editie  Whiskyfestival te Zwijnaarde / 17 juni 2023.

When Whisky Meats BBQ.


Evenement: WCL13 & Drongen Kermis 04 juni 2023.


Tasting Met Geert De Bolle.

02 Juni 2023

 

Geert bracht ons met zijn speciaal uitgekozen line up en de bijpassende verhalen, onze WCL 13 whiskyliefhebbers een onvergetelijke mooie avond.

 

We maken ook even gebruik van de tentoonstelling in ons lokaal van Martijn Dewulf voor te stellen.


Scotch Malt Whisky Society tasting door Chris Lauriers

14 april 2023

Chris stelde ons 6 pareltjes voor uit de grote reeks whisky's bij SMWS

Het was alweer een boeiende avond!


Nieuwjaarstasting/drink Whiskyclub 13

28 januari 2023

Het was weer tijd voor de jaarlijkse nieuwjaarsdrink/tasting van onze club! 13 whisky's stonden klaar om naar hartelust geproefd en beoordeeld te worden. Er was alweer een talrijke opkomst van onze leden! Wij maakten een kleine foto impressie.

 


Whiskyclub 13 tekent present op de Nieuwjaarsreceptie Stad Gent

15 januari 2023


Overzicht Tastingen & Evenementen

WHISKYCLUB 13

JAARGANG 2022.


WCL 13 Evenement: 18/02/2022

Bezoek aan DaDa Chapel Distillery in Gent.

Na een lange periode van welles nietes door de Corona maatregelingen om evenementen of tastings te kunnen laten doorgaan, werd door de regering code oranje ingesteld en daar maakten wij (Marc & Will. van de WCL13)  graag gebruik van om onze uitgestelde rondleiding van december te laten doorgaan op 18 februari 2022 m.n.

 

De Dada Chapel Distillerij te Gent.

 

Na samenkomst in de café Den Turk werden we afgehaald door één van de gidsen Timon Salomez  wel bekend van Whiskyfestivals, Tastings en die te samen met zijn lieftallige dame Nicky eigenaars zijn van de Mexicaanse bar Palenque in hartje Gent tevens een echte lopende encyclopedie als het over spirits gaat, begeleidde ons naar de Dada Chapel Distillery waar we nadien in twee groepen werden verdeeld en waar Cedric Heymans een van de groepen overnam.

 

Cederic Heymans is een van de bezielers die aan dit project van dag één meedeed. Is burgerlijke ingenieur van opleiding en was ooit stagiair bij Duvel. Sinds de opstart van de Dada Chapel Distillery   Cederic meesterstoker en tevens ook de kwaliteitsverantwoordelijke  voorBrouwerij Liefmans.

 

Het verhaal begint voor ons bij het immens gebouw op de hoek van de Zandberg en Nederpolder. 

Dit gerestaureerd pand vol verhalen en geschiedenis, ooit ontstaan door twee in genomen huizen m.n. de Grote en Clenen Pelicaen, bekend als De Herberg Pelicaen in ’t jaar 1360, laters in 1547 aangekocht met de aanpalende huizen door Jan Damman  en herbouwd tot een fraai patriciërswoning en later gedurende de gehele XVII eigendom van verschillende adellijk familie’s. Op het eind van de 19de eeuw namen de Zusters der kindsheid Jesu er hun intrek (zo’n 134jaar)  en verzorgende er o.a. ooglijders en later bejaarden.

En later werd dit Hotel Vanden Meersche. 

 

Nu 2022 is het gebouw klaar voor een nieuw avontuur, waar wij op 18/02 als primeur en eerste met de WCL13 kunnen mee van genieten.

Na een rondleiding en de nodige geschiedenis in de binnentuin en een bezoek in de adembenemende beschilderde trapzaal …… op naar de Stokerij.