Beste Whiskyliefhebbers van WCL13

Welkom op onze fotopagina !

 

 "Als gewone dingen ineens niet meer gewoon zijn besef je hoe bijzonder gewone dingen zijn"

                                                                                                   Willy M. (2022)


Overzicht Tastingen & Evenementen

WHISKYCLUB 13

JAARGANG 2024.


Binnenkort Masterclass met Arranthony Moray

op 24 mei 2024


Tasting op 12 april 2024 

Met als gastvrouw: Tamara Van Der Schueren

 

Wat bracht onze tasting op 08/04/2024;

 

Awel ...wij hebben met veel plezier genoten  van een heerlijke, schitterende en leerrijke  voorstelling van Tamara's presentatie.

 

Info Macduff Distillery:

Macduff staat aan de noordkust, ten oosten van de Speyside, daar waar de Deveron-rivier in zee uitmondt. De distilleerderij dankt haar naam aan de gelijknamige plaats. De naam betekent "zoon van Duff". Duff is een familienaam van een clan die in deze omgeving veel grond bezat. De distilleerderij werd in 1960 gebouwd door vier zakenmannen uit Glasgow onder de firmanaam Glen Deveron Group. Twaalf jaar later werd de distilleerderij van Macduff verkocht aan de huidige eigenaar William Lawson’s, nu onderdeel van Bacardi Ltd. De distilleerderij is regelmatig verbouwd om nieuwe ontwikkelingen in de distilleertechniek uit te proberen. Macduff was de eerste distilleerderij van Schotland die metalen washbacks gebruikte en ook een van de eerste die de stills met stoom verhitte. De stills waren tot 1990 tot de nek geïsoleerd om energie te besparen. De condensors werden horizontaal geplaatst om de koeling optimaal te laten geschieden. Tussen 1970 en 1972 heeft er op de distilleerderij een bottelarij van single malt gestaan. In 1976 werd er een fabriek bij gebouwd voor de bijproducten, zoals draf en de pott ale, te verwerken tot veevoer en in 1984 werd er een vattingruimte gebouwd om de verschillende vaten maltwhisky met elkaar te mengen. In het stillhouse van de Macduff distilleerderij staan nu twee wash stills en drie spirit stills, die met stoom verhit worden. De huidige washbacks zijn van roestvrij staal gemaakt. Voor de rijping van de malt gebruikt men bourbon- en sherryvaten. De vaten worden vier keer gebruikt en in eigen kuiperij hersteld en onderhouden. Het brouwwater komt uit meerdere lokale waterbronnen en het koelwater haalt men uit een klein beekje met de naam Gelly Burn. Slechts 5% van de productie wordt als single malt verkocht en de rest gebruikt men voor de productie van de blended whisky's. De Macduff distilleerderij is door de afgelegen ligging een van de minst bezochte distilleerderijen.

 

  

 

1.Deveron 12y Single Malt- heeft een mooie balans tss zoet en kruidachtige invloeden. 40%

2. Deveron 18ySingle Malt - Deze whisky kreeg zijn rijping op verschillende vaten, is romig, zoet met een zachte invloed van eikenhouten vaten. 40%

 

 

info over The Craigellachie Distillery:

De Craigellachie Distillery is een single malt distilleerderij in Aberlour, Banffshire, vlakbij het dorp Craigellachie . de naam Craigellachie betekent rotsachtige heuvel.

Eigenaar van de distilleerderij is Bacardi, maar diens dochteronderneming, Dewar & Sons, zaait er de scepter. Craigellachie is gebouwd in 1891 door Craigellachie Distillery Co. Limited, een groep van blenders en handelaars geleid door Alexander Edward.

Sinds de overname van Deward & Sons on 1998, is he bedrijf in verschillende handen geweest. Er zijn voorheen verschillende botteling geweest. Nu wordt er vooral Deward's blender whisky geproduceerd.

3. Craigellachie 13y - Speyside single malt, waarvan de rijping plaatsvindt in een mix van bourbon- en sherryvaten. de helft van de inhoud ondergaat vervolgens een finish in first-fill sherryvaten, terwijl de andere helft in first-fill bourbonvaten gefinisht wordt, is fruitig en fruitig met een iets wat rokerige toets als afdronk. 46% 

4. Craigellachie 13y - single malt, deze whisky heeft na zijn 13 jarige rijping op  bourbon en sherryvaten zijn finish gekregen op voormalige Bas - Armagnac vaten. Hij krijgt hierdoor een zeer zachte aroma van nectarines die zacht overgaat in een wat rokerige hint. 46%

5. Dewar's 21y - deze whisky is een premium blend van zeldzame en gerijpte single malt en grain Scotch Whisky, met een unieke vierstap rijpingsproces dat resulteert in een uitzonderlijke soepele en complexe smaak. Deze whisky heeft een rijke, volle smaak met tonen van honing, vanille en pure chocolade. 46%

6. Dewar's 27y - net zoals de 21years is deze ook in vier fases gerijpt. Wat zijn nu deze fases: In fase één hebben single grain en single malt whisky's apart op eiken vaten gelegen. bij fase twee is een mix van graan en een mix van mout whisky's op eikenvaten gerijpt. Tijdens de derde fase wordende samengevoegd en op eiken vaten. De vierde en laatste fase  is een minishop sherry vaten, waardoor de whisky een floraal aroma verkrijgt en tevens doordrenkt van vruchten en kruiden. 46%

 

- En als laatste dram kregen de aanwezigen van onze sympathieke gastspreekster er een flesje bovenop uit haar eigen collectie. 

7. Aberfeldy 21y - Aberfeldy heeft een partnerschap gesloten met de Argentijnse wijnmaker Finca Ambrosia. Hieruit is een bijzondere nieuwe single malt whisky ontsteken, namelijk de Aberfeldy 21years Old Argentinian Malbec Cask. Het is voor Aberfeldy een primeur waardoor de Golden dram een klein rood tintje kreeg.

Kruidig en florale tonen met een vleugje kaneel, Dit wordt gevolgd door fruit en romige vanille. De afdronk is zacht en eindeloos lang.

 

 


Tasting op 08 maart 2024 

Gastsprekers: C&G Services en Pascal van Whisky Amigos.

Hier zijn we dan met een overzichtje van onze tasting l.l. op 08 maart 2024.

Deze tasting werd voorgesteld door Geert van C&G Services en Pascal van de Whisky Amigo's (of te wel onze schitterende freelance Barney van de WCL13).

 

Pascal had voor deze avond ook voor een schitterende verrassing gezorgd met  een Mysterie Bottle: The Himalayan Reserve

En de paashaas was er dit jaar iets vroeger bij ... ;-)

Marc en Will, willen bij deze onze nieuwe roll-up banner voorstellen van de WCL13 :

en dit doen we met dank aan Pascal De Tollenaere voor de foto en Jelle De Ridder voor de banner.

 

We sluiten deze  gezellige avond af met een overzicht naar de volgende Tastings van onze kalender 2024 en kijken uit naar de  e.k. met Tamara Van der Schueren.


Beste whiskyliefhebbers, vrienden en sympathisanten,

net zoals vorige jaren had de WCL13 terug een top nieuwjaarsreceptie. Wij danken Geert en Caroline van het Dobbelhof (sinds eind 2023 onze nieuwe locatie) voor de ruim aanbod gekomen lekkere hapjes tussendoor en aperitief, Claudine en Geert van de C&G Service en natuurlijk ook onze WCL13 freelancer Pascal De Tollenaere.

En natuurlijk de leden en sympathisanten die er een schitterende avond van hebben gemaakt.

 Wij geven hieronder een overzichtje van de avond ;-)

(Klikken op de foto om volledig te zien).

 


Nieuwjaarsreceptie Gent - Stadshal 2024 / 14 januari.


Masterclass Highland Park door Melody Reekers

10 november 2023.

 

Afspraak nieuwe locatie: Grand Café Dobbelhof, Tichelrei 9 -  Gent. (Bij Geert & Caroline).

Marc en Will. dachten bij deze nieuwe aangelegenheid hoort een Masterclass ... Highland Park door niemand minder dan Melody Reekers, Brand Ambassador van het fantastische merk Highland Park voor de BeNeLux.

Marc B. deed er nog een Highland Park boven op, het werd een topavond. Laat op de avond  brachten Geert en Claudine nog en verrassing voor de leden mee Shilton Almeida. Area Sales Manager/Brand Ambassador voor M&H Distillery.

Met dank aan Pascal, Geert en Claudine van C&G Service en de uitbaters Geert en Caroline van't Dobbelhof.


Tasting: The story of seven whisky bottles.By members of the whiskyclub13.

15 september 2023.

- Leden van de WCL13 brachten deze avond hun verhaal over een zelf meegebrachte whisky. 

  Onze dank gaat naar de clubleden die er een gezellige avond van maakte met pareltjes van whisky's:

  Mieke Coopman, Martine Tant, Lauwers Jacky, Geert Ros en Marc Bockstaele en als laatste ook een beetje mezelf :-)

  en aan de talrijke aanwezigen.

Marc B. met Signatori Vintage 1975, Teaninich Distellery 43%, deze fles  (een specialeken)ging alleen open en gedronken met vrienden zo sprak Marc,  dank u Marc voor deze schitterende whisky uit jou verzameling.

Jacky L. en hoe kon het anders zijn favoriete distillery  Glenfarglas, PASSION 46% mercikes Jacky.

Mieke C. bracht een eigen botteling mee Signatory Deanton Vintage 2007 46%  - Toppie -te verkrijgen voor €90,00(www.wijnencoopman.be) en Martine T. tevens ook werkzaam bij wijnencoopman deed haar verhaal dat je als vrouw  een tijd terug, het moeilijk had in dat mannen wereldje van de whisky en bracht ons een Glen Scotia  16jaar  46% mee schitterende dram.

Geert R. bracht ons het verhaal mee van Douglas Laing's THE EPICUREAN 53% Ghent Edition te verkrijgen voor 53,00 (www.cgservices.eu).  Tevens terug te vinden info hierover op Whisky van de maand.

 

 

 

- Will M. nam voor deze avond eens een toppertje uit de Bourbons mee de Golden Edition Blanton's Whiskey(het gouden paardje kreeg zelfs een nieuwe stal ;-)

- En om de mooie tasing avond af te sluiten..  Laatste, de zevende nam ik een overheerlijke Glengoyne 15 jaar mee.


Overzicht Tastingen & Evenementen

WHISKYCLUB 13

JAARGANG 2023.


Pascal De Tollenaere


2de editie  Whiskyfestival te Zwijnaarde / 17 juni 2023.

When Whisky Meats BBQ.


Evenement: WCL13 & Drongen Kermis 04 juni 2023.


Tasting Met Geert De Bolle.

02 Juni 2023

 

Geert bracht ons met zijn speciaal uitgekozen line up en de bijpassende verhalen, onze WCL 13 whiskyliefhebbers een onvergetelijke mooie avond.

 

We maken ook even gebruik van de tentoonstelling in ons lokaal van Martijn Dewulf voor te stellen.


Scotch Malt Whisky Society tasting door Chris Lauriers

14 april 2023

Chris stelde ons 6 pareltjes voor uit de grote reeks whisky's bij SMWS

Het was alweer een boeiende avond!


Nieuwjaarstasting/drink Whiskyclub 13

28 januari 2023

Het was weer tijd voor de jaarlijkse nieuwjaarsdrink/tasting van onze club! 13 whisky's stonden klaar om naar hartelust geproefd en beoordeeld te worden. Er was alweer een talrijke opkomst van onze leden! Wij maakten een kleine foto impressie.

 


Whiskyclub 13 tekent present op de Nieuwjaarsreceptie Stad Gent

15 januari 2023


Overzicht Tastingen & Evenementen

WHISKYCLUB 13

JAARGANG 2022.


WCL 13 Evenement: 18/02/2022

Bezoek aan DaDa Chapel Distillery in Gent.

Na een lange periode van welles nietes door de Corona maatregelingen om evenementen of tastings te kunnen laten doorgaan, werd door de regering code oranje ingesteld en daar maakten wij (Marc & Will. van de WCL13)  graag gebruik van om onze uitgestelde rondleiding van december te laten doorgaan op 18 februari 2022 m.n.

 

De Dada Chapel Distillerij te Gent.

 

Na samenkomst in de café Den Turk werden we afgehaald door één van de gidsen Timon Salomez  wel bekend van Whiskyfestivals, Tastings en die te samen met zijn lieftallige dame Nicky eigenaars zijn van de Mexicaanse bar Palenque in hartje Gent tevens een echte lopende encyclopedie als het over spirits gaat, begeleidde ons naar de Dada Chapel Distillery waar we nadien in twee groepen werden verdeeld en waar Cedric Heymans een van de groepen overnam.

 

Cederic Heymans is een van de bezielers die aan dit project van dag één meedeed. Is burgerlijke ingenieur van opleiding en was ooit stagiair bij Duvel. Sinds de opstart van de Dada Chapel Distillery   Cederic meesterstoker en tevens ook de kwaliteitsverantwoordelijke  voorBrouwerij Liefmans.

 

Het verhaal begint voor ons bij het immens gebouw op de hoek van de Zandberg en Nederpolder. 

Dit gerestaureerd pand vol verhalen en geschiedenis, ooit ontstaan door twee in genomen huizen m.n. de Grote en Clenen Pelicaen, bekend als De Herberg Pelicaen in ’t jaar 1360, laters in 1547 aangekocht met de aanpalende huizen door Jan Damman  en herbouwd tot een fraai patriciërswoning en later gedurende de gehele XVII eigendom van verschillende adellijk familie’s. Op het eind van de 19de eeuw namen de Zusters der kindsheid Jesu er hun intrek (zo’n 134jaar)  en verzorgende er o.a. ooglijders en later bejaarden.

En later werd dit Hotel Vanden Meersche. 

 

Nu 2022 is het gebouw klaar voor een nieuw avontuur, waar wij op 18/02 als primeur en eerste met de WCL13 kunnen mee van genieten.

Na een rondleiding en de nodige geschiedenis in de binnentuin en een bezoek in de adembenemende beschilderde trapzaal …… op naar de Stokerij. 

 

 

 

De Stokerij:

Het hart van deze stokerij klopt in het opgepoetste koetshuis. De stookinstallatie is collage gewijs op maat gebouwd met twee apart Pot Stills. Deze state of the art installatie zorgt ervoor dat ze zo een grote variatie aan verschillende spirits kunnen stoken.

Het stoken is een extractie proces, waar alcohol en smaakstoffen uit een basisdrank overgehaald worden om dit te betrachten worden lokale en/of biologische grondstoffen verwerkt.

Voor het brouwen en gisten, een heel belangrijke stap in het productieproces, kregen ze de steun van 150jaar ervaring ( Duvel Moortgat).

Mathieu Van den Briel, de commerciële marketeer verwoord hen stook idee:  “Dada Chapel is een huis voor vrije geesten. We experimenteren en innoveren, stellen zekerheden in vraag en geven een draai aan wat reeds bestaat. Helemaal volgens de filosofie van het dadaïsme  de revolutionaire artistieke beweging die een hoogtepunt bereikte begin 20ste eeuw. 

Deze stroming verwierp alle conventies en ging atypisch tewerk. Ons team geniet van dezelfde vrijheid om af te wijken van platgestreken paden”. 

 

Van luisteren en vragenstellen en met grote verbazing kijken naar wat een mooie verborgen parel hier weggestoken is achter twee oude grote bruine deuren, kregen we de kans om het eerste glas van hun product te tasten Potata Vodka. 

Na het proeven van deze ..weetje zeiden de gidsen: “ dit product is op basis van eigen product de Mona Liza patat, en wat doe je met patat je maakt er frieten van en wat nog … puree inderdaad en wat doe je in jou puree? Nootmuskaat.

Wel nu jullie ons eerste product even proefde  doe ik er een klein beetje nootmuskaat in ……  wij noemen dit dan ook een pureetje….”,  typisch Dada.

 

POTATO VODKA

Waarom een vodka eindeloos distilleren en compleet leeg filteren? Haal de geest niet uit de fles, maar stop er patatten in met de zachtgekookte lach van Mona Lisa en het karakter van een echte DadaVinci. Met deze vodka willen we aantonen dat vodka met karakter wel kan! We gingen op zoek naar lokale, biologische aardappelen en de rest is geschiedenis. 

Dada Factor: Deze vodka is niet (!) gefilterd en Mona Lisa is van ons. Althans de Belgische & biologische Mona Lisa
aardappelen gebruikt voor deze vodka.

Smaakpapillen: Een frisse neus met een aards karakter. De aardappelen zorgen voor een zeer zachte afdronk en
een mooi rond mondgevoel.

 

BRHUM

Rum is een globale heerser. Maar waarom suikerriet importeren en fermenteren als er hier te lande hectares suikerbieten uit de grond schieten? 

Bye-Bye Rum, Enter Brhum. 

Dada Factor: Gestookt van Aha tot Z… in de dadadistilleerderij. België biet meer en geniet van een tropisch klimaat!

Smaakpapillen: Een destillaat met een mooie ronde body en het aroma van cacao zorgt voor een verrassende afdronk.

 

AGED BRUM

Het rijpen op houten tonnen geeft deze Brhum zachte lekkere hout-toesten, volmondigheid en zoetigheid. 

Brhum met hoeken af. Lekker puur.

Gerijpt voor een jaar op een verzameling van Amerikaanse en Franse eiken tonnen.

Dada Factor: Gestookt en gerijpt van Aha tot Z… in de dadadistilleerderij. 

Smaakpapillen: Een destillaat met een mooie ronde body en het aroma van cacao zorgt voor een verrassende afdronk. Het rijpen op hout brengt een zoete indruk rijk aan vanille en karamel.

 

De Kapel: (die ontwijd is), is de plaats waar ze een 200tal vaten met hun spirits geduldig kunnen laten rijpen.

Verschillende vaten worden hier gebruikt van sherry tot bourbon vaten zowel Amerikaanse, Franse en zelfs Belgische eik.

Timon en Cederic gaven ons een beknopte samenvatting van de Chapel, waar we kennis namen van de invloed op hun product door combinatie’s die er gedaan worden met verschillende vaten.

Een proeverij uit enkele vaten werdt ons aangeboden door beide heren, en we zagen dat het lekker was rondom ons ….

 

Als afsluiter even afdalen naar de kelder waar we na het beantwoorden van nog enkele vragen en tasten van de verschillende producten kunnen stellen …… deze verdoken parel in Gent als opener  na een lange tijd van de Corona pandemie een geslaagd en gezellig weerzien was met leden en sympathisanten van de WhiskyClub 13.


WCL 13 Tasting met Geert Ros -Dràm Mòr

18/03/2022

 

Na een lange periode van non activiteit van de WCL13 door de corona pandemie, werd ons eerste evenement de Dada Chapel Distillery, een geleid bezoek aan een prachtig weggestoken gerestaureerd historisch pand in Gent een top avond en een schitterend begin en kunnen we terug het glas heffen op de komende tastings met de Whiskyclub 13.
 
Spreker voor de avond is Geert Ros ons allen bekent van op de vele whiskyfestivals en evenementen.
Te samen met echtgenote Claudine baten ze C&G services  te Eeklo. 
In hun vrije tijd trekken ze de wereld in op zoek naar nieuwe producten, om vooral hun productkennis uit te breiden op alle vlakken. Getuige hiervan zijn de jaarlijkse reizen naar Schotland, waar een bezoek wordt gebracht aan verschillende whisky distilleries.es.
Geert zal ons als eerste een release van de Dràm Mòr

 

 


WCL 13 Tasting met De Whisky Amigo's.

22/04/2022

 

Wij kozen deze maal voor de "Whisky Amigo's". 

Wie zijn ze?

wat doen ze?

wat drijft hen?

Drie vrienden die in de afgelopen 8 jaar, als hobby, de nodige festivals bezochten en de smaken en geuren van de dram's ontdekten. 

Door te reizen naar de bakermat Schotland, land van het gouden vocht en het bezoeken van tal van distilleerderijen is hun passie steeds verder uitgegroeid, tevens trachten ze opzoek te gaan naar originele, speciale en betaalbare Whisky's.

Op onze tasting avond zullen de Whisky Amigo's ( ☜klikken) ons te verrassen met 6 smaakvolle pareltjes en unieke bottelingen.

 

We geven graag nog even onze 'The Winner is' mee van de tasting bij Whiskyclub 13. Overtuigende winnaar was onze Kilkerran met 66 punten! De MacNair's was dan weer goed voor de verrassing van de avond. Kreeg enorm veel bijval bij ons publiek. Alsook de Currach zorgde voor vele blije gezichten. Wat ons dan weer verraste was de 5de plaats van onze Glenrothes.


Evenement: 1ste editie Festival - Zwijnaarde:

When Whisky Meats BBQ.

Whiskyfestival met BBQ standen, Whisky en andere Spirits, randanimatie, bierproevingen, Foodparingen, Juwels, etc.... en Festivalbotteling: Miltonduff 9y 52%

11/06/2022

En WhiskyClub 13 was aanwezig.

 


WCL13 Tasting met Lucas Van Uytven.

Ongekende Whisky uit onze Wereld Continenten.

01/07/2022

Deze unieke tasting is een buitenkans, op vrijdag 01 juli ’22 lieten we ons begeleiden in een onbekend deel van die wonderlijke whiskywereld.

We maken een smaak en geuren trip en proeven die avond op een speciale manier, van elk wereld continent hun onbekende, interessante en lekkere whisky.

Afrika, Amerika, Azië, Oceanië ….. en Europa die jullie uitgebreid voorgesteld zullen worden. 

Onze gastspreker Lucas Van Uytven komt uit Kortrijk, en is bekend als 

"The Whiskybrowser" ( ☜klikken) op vele whiskyfestivals, en een graag geziene gast, hij zal met zijn ruime kennis U beste whiskyliefhebbers meenemen in deze wonderlijke wereld van verre plaatsen en lekkere Whisky.


WCL13 Tasting met Jürgen Vromans.

The Whisky Mercenary

09/09/2022

Na de verlofperiode, in september gingen  we terug van start met weer een top gastspreker, en dit niemand minder dan ...

Jürgen Vromans, ons allen bekent als manager van de The Whisky Mercenary, Whisky Ambassador for Belgium 2016 en te zien op talloze Whiskyfestivals en die schitterende Tastings verzorgt.

Jürgen Vromans zal ons verrassen met een door hem gekozen top-Line.

Jürgen's Line-up:  

 

Hart Brothers Balmenach

Virgin Oak 10 Y

Geur

Honing, botterbabbelaar, fris, kamille.

Smaak

Zoete vanillevla, pepertje daarna gebrande suikerpinda’s

Afdronk

Vol met lange afdronk met hint van frisse pepermunt.

 

De bottelaar 

Hart Brothers

Als we teruggaan in de geschiedenis van de familie Hart, zien we dat ze in de late 19e eeuw al een vergunning hadden om drank te mogen verhandelen. De familie was toen in het bezit van een herberg in Paisley. De broers Iain en Donald Hart gooide in 1964 het roer om van het bedrijf en legde zich toe op de verkoop van wijn en sterke drank en het blenden van Schotse whisky.

 

Info over Blair Athol: Blair Athol Distillery in Pitchry is een van de oudste distilleerderijen in Schotland. Het werd opgericht in 1798 en had de naam omgedoopt tot Blair Athol die het land bezat te plezieren. In de jaren 70 werd de Blair Athol-distilleerderij een integraal onderdeel van Bell's blended Scotch, een van de best verkopende blended Scotch-merken in het VK. Nu onderdeel van de Diageo-portfolio, geven de troebele worts en een korte fermentatietijd de B Athol new make een nootachtige basis, maar het is de distillatie die echt gewicht aan het destillaat gevestigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tullibardine Golden Cask,

2007 13 jaar, 59,3%, 0,7L, bourbon hogshead CM 263, 219 flessen.

De geschiedenis

King James 4e van Schotland stopte in 1488 in Blackford om bier te kopen bij de plaatselijke brouwerij. Deze was al in de 12e eeuw gebouwd. Hij vond het bier fantastisch en gaf de brouwerij het eerste Royal Charter van James IV. In 1947 verbouwde William Delme Evans de oorspronkelijke brouwerijgebouwen tot de Tullibardine Distillery.

Meer informatie over Tullibardine

Proefnotities:

Ietwat zoetige en fruitige single malt whisky. Later kruiden en een olie-achting mondgevoel. In tegenstelling tot de vele eigen bottelingen in diverse vaten, kan men hier wel het karakter van de distilleerderij proeven.

Lady Of The Glen

 Whisky Magazine's Independent Bottelaar van het Jaar voor 2022

 

Twaalf jaar gerijpt, begon deze fruitige en kruidige geest zijn leven in Amerikaans eiken voordat hij eindigde in x-Oloroso sherryvaten. De opbrengst was 270 flessen bij 58,2% Alc./Vol. Niet chill gefilterd.

 

Aantekeningen van de bottelaars... Ahornsiroop, peperkoek, gedroogde abrikoos.

 

 

 

Mannochmore 13 jaar oude fabelbottelnotitie Hound.

 Uit het Fable Whisky-assortiment komt een 13 jaar oude Mannochmore single malt Scotch whisky, getrokken uit een enkele hogshead die in mei 2008 werd gelegd. Een tiental jaren later, in mei 2021, werd een bakker gebotteld op vatsterkte, met een resultaat van 293 flessen. De labels van Fable Whisky bevatten personages en scènes uit het verhaal van The Ghost Piper of Clanyard Bay, ontworpen door Hugo Cuellar, en ze zijn inderdaad erg hip.

Proefnotitie van The Chaps bij Master of Malt

Neus: Toffee en chocolade, met drogende mout en een vleugje fruitthee.

Smaak: Nog steeds rijk aan gersttonen, maar nu zijn er hints van walnoot, nootmuskaat en kers ontwikkeld.

Afdronk: Subtiel olieachtig in de afdronk, ook met een vleugje nougat.

 

 

Murray McDavid Mull’s Finest 2014.

De bottelaar

Murray McDavid

Gestart in 1994 door Mark Reynier, Simon Coughlin en Gordon Wright en sinds 2000 ook eigenaren van Bruichladdich, die in 2012 weer verkocht werd. Aceo ltd. kocht Murray McDavid in 2013 en een jaar erna, de thuisbasis op de site van de voormalige Coleburn distilleerderij in het hart van Speyside. Een van de eerste bedrijven die gebruik maakt van een variëteit aan interessante vaten om de rijping tot perfectie te voltooien. Coleburn’s traditionele, Victoriaanse dunnage warehouses bevatten duizenden vaten met whisky van meer dan negentig verschillende distilleerderijen. 

Ze bottelen alleen het beste in zes verschillende categorieën:

Alle whisky’s zijn zorgvuldig geselecteerd om de kunst van rijping en blenden te benadrukken.

Nota's

Geur

Zoete mokka, gebrand hout. barbecue rook. Licht Ziltig.

Smaak

Melkchocolade en hints van rood fruit. Drogend barbecue hout.

Afdronk

Zeer lang, zeer variërend, uitgesproken tonen van espressokoffie, melkchocolade, zoete turfrook. Zilt en salmiak. Lang verwarmend en aangenaam kruidig

 

 

Blair Athol 12y 2009-2021

Dràm Mòr for TWM 10th Anniversairy Selection, 70cl - 55,5°.

 

Speciale release voor de 10e verjaardag van The Whiskey Mercenary. Hoera! Jürgen.

Afgewerkt in een 1st Fill Heavy Char Bourbon Hogshead.

 

Tasting notes :

• Neus: delicaat met ananas en gele peer, zachte vanille, verwarmende kruiden.

• Smaak: wanneer wasachtige vanille zich vermengt met donkere eikenhouten toetsen, komen subtiele tropische toetsen als mango, ananas en agave naar voren; Een vleugje vanille-ijs.

• Afwerking : Gemiddeld; gember en wit papier wikkelen zich rond een kruimelig ontbijtgranenkoekje.

 

Over Blair Athol:

Blair Athol Distillery in Pitlochry is een van de oudste distilleerderijen in Schotland. Het werd opgericht in 1798 en had de naam Aldour, maar werd bijgevolg omgedoopt tot Blair Athol om de hertog van Athol die het land bezat te plezieren. In de jaren 70 werd de Blair Athol-distilleerderij een integraal onderdeel van Bell's blended Scotch, een van de best verkopende blended Scotch-merken in het VK. Nu onderdeel van de Diageo-portfolio, geven de troebele worts en een korte fermentatietijd de Blair Athol new make een nootachtige basis, maar het is de distillatie die echt gewicht aan het destillaat toevoegt.


Whiskyfestival Gent  2022.

Foto overzichtje van 01&02/ Oktober 2022.

 


Tasting "Uitzonderlijke Whisky's" - voorstelling nieuw boek Fernand Dacquin

25 november 2022

Al bijna veertig jaar reist whisky devote Fernand Dacquin door de wondere whiskywereld, op zoek naar de interessantste vertellingen en beelden. Hij bottelde 40 verhalen over bijzondere whiskyflessen, in zijn humoristische stijl. 

Het is een primeur waarom? 

Fernand zal niet alleen zijn nieuw boek bij ons als eerste komen voorstellen, maar zal ook op zijn eigen humoristische manier verrassende verhalen komen vertellen uit dit boek.

Niet alleen de verhalen... maar daar horen dan ook de bijpassende Whisky's bij... hoe kan dit anders. 

Whisky is terug van nooit weggeweest. Net als Dacquins vorige boek is dit geen opsomming van smaakpatronen en distilleerderijen, maar een bijzonder verhaal vol grappige anekdotes over de mooiste en meest luxueuze flessen. 

Sappige verhalen, ideaal te pairen met een heerlijk glas single malt!

Uitzonderlijke whisky's,  is een Tasting over een ideaal boek voor de whiskyliefhebber gecombineerd met lekkere Whisky’s.

Geniet mee van enkele sfeerbeelden!

© 2022 WhiskyClub 13