Op bezoek bij Whisky Club 13

By 22 May 2014

Evenementen, Informatie, Whisky Club in de Kijker.

 

Een Whisky informatie website, daar hoort af en toe ook eens een verslag van een Whisky Club en Evenement thuis. Toen Whisky Club 13 uit Gent een Mastertasting met Fernand Dacquin (☜ klikken) aankondigde, leek het mij de gepaste gelegenheid om even met de mensen achter de club te gaan praten.

Whisky Club 13, een club van whisky vrienden

Vrijdag 16 mei trok ik dus richting Club of Flanders waar Whisky Club 13 hun Mastertasting doorging. Bij mijn aankomst zie ik onmiddellijk een aantal bekende gezichten. Zowel Marc Bockstaele als Willy Minne heb ik al meermaals ontmoet op andere Whisky gelegenheden.

Wat mij onmiddellijk opvalt is de sfeer in de club. Er heerst een vriendelijke en ontspannen sfeer, een sfeer van een groep vrienden die samen van wat Whisky willen genieten. Als ik het zo bekijk, is de club bijna een mascotte voor Whisky with Friends

Het verhaal achter Whisky Club 13

 

Marc Bockstaele geeft een woordje uitleg

De club zelf werd officieel voorgesteld in januari van 2013. Natuurlijk is Whisky het belangrijkste thema van de club, maar bij Whisky Club 13 gaat het ook om de mensen daar rond, de vriendschap, het samenzijn, de gezelligheid en vooral ook het genieten. Het dagelijks bestuur van de club bestaat uit Marc Bockstaele en Willy Minne.

Marc Bockstaele, voorzitter van Whisky Club 13, vat het als volgt kort samen :

“Whisky Club 13 heeft vooral als doel om als vrienden samen te genieten van Whisky met een woordje uitleg, maar vooral ook een plezante opvulling. Kortom gezellig samenzijn met Whisky als achterliggend thema”

Waarom nu precies Whisky Club 13 als naam?

De naam zelf zorgde initieel voor de nodige bedenkingen, maar uiteindelijk heeft het bestuur toch voor Whisky Club 13 gekozen als naam. De 13 heeft een aantal betekenissen. In eerste instantie natuurlijk het jaartal waarin de club het levenslicht zacht. 13 zorgt dan weer voor een verschillend gevoel bij een aantal mensen, een ongeluksgetal of net een geluksgetal.

Whisky Club 13 kan je ook bekijken als de dertiende club in het dozijn, wat zeker niet negatief is. Tenslotte is het net die 13de die meestal het verschil maakt.

De 13 heeft dus verschillende betekenissen, en iedereen kan die invullen naar eigen smaak, zolang ze er zich maar goed bij voelen. En laat dat nu net de gedachtengang zijn waar de club naar streeft.

Welke activiteiten staan er zo allemaal op het club programma?

Elk jaar organiseert de club een 7 tal activiteiten. Een aantal daarvan zijn natuurlijk whisky tastings,   oa ook een  whisky - Bbq en een Nieuwjaarsreceptie, niet te missen . De club is ook heel actief op een aantal evenementen. Zo werkten de club actief mee aan het International Malt Whisky Festival in Gent. ( ☜klikken) september komt er ook een bezoek aan de distilleerderij van het Anker( ☜klikken)waar de Gouden Carolus Single Malt wordt gedistilleerd. 

De club telt momenteen een 75 tal leden en pakweg nog eens 30 sympathisanten. Een aantal van hen heb ik voor de eerste keer ontmoet op het tweejaarlijkse Schotse Dagen aan Kasteel Ooidonk  ( ☜klikken) Ook op die evenementen geldt gelden de normen van Whisky Club 13, namelijk whisky en gezelligheid. Heb je een combinatie van die twee, dan is de kans immers groot dat je er iemand van Whisky Club 13 zal terugvinden.

Naast al deze activiteiten verzorgt Whisky Club 13 soms nog een eigen botteling.

De snelle vragen ronde …

Na ons gesprek had ik het idee om zowel Marc Bockstaele (voorzitter)als Willy Minne (secretaris)een aantal vragen te stellen. De bedoeling is om op die manier een idee te krijgen van hun persoonlijke whisky voorkeuren, en daar eventueel ook iets van op te steken.

 • Wat was de eerste whisky die je ooit hebt gedronken? En weet je nog iets specifieks over die ervaring?
  Marc : Johnnie Walker Red Label, en die lust ik nog steeds niet. Mijn eerste malt whisky was Milton Duff en ik was direct verkocht:zacht toegankelijk en veel nieuwe smaken in een fles.
  Willy: mijn eerste whisky was een White Horse ….ten tijden van het leger in 1976, toen ik als barman was in D. te Brakel. Mijn ervaring toen... drinken ….en in de whisky ijs en Cola hahaha.
 • Wanneer / Hoe geniet je het meest van een whisky?
  Marc : Ik geniet elke dag van één of andere whisky, maar heel graag met meerdere vrienden die er ook kunnen van genieten en waarderen.
  Willy: Genieten van mijn whisky doe ik soms rustig thuis, maar een whisky drink je meestal met vrienden, een gezellig babbelen over het product ,verhalen vertellen enz…
 • Wat is je favoriete Schotse Whisky ? Enige reden ?
  Marc : Ik lust de meeste Whisky’s en heb heel veel favorieten maar als er dan één bovenuit steekt is het Highland Park 25y,mag ook een 30y zijn doet zeker niet onder. Deze heeft een prachtige balans tussen de sherry/pepers en de lichte zilte smaken van Islay whisky;is rond en vol en heeft een prachtige kleur,dit is hoe een whisky moet zijn.
  Willy: laat me zeggen mijn smaak gaat naar de Speyside… tja die fruitige smaken &…karamel ..lekker! Mijn top favoriet is toch de Glenrothes 1988 & '95 … mmmmmm … lekker!
 • Wat is je favoriete niet Schotse Whisky ? Enige reden ?
  Marc : Er zijn zo veel lekkere en goede whisky’s op de markt dat ik er zeker nog geen favoriet kan aanduiden. Zoals op de laatste tasting die Ierse graan whiskey, Teeling, die vond ik heel lekker en vol van smaak met een mooie zoete ondertoon. Laatst nog een Zweedse gedronken MacMyra, jong en toch al heel veel smaak.
  Willy: Goh, niet onmiddellijk een specifieke voorkeur. Men moet open staan voor nieuwe en ongekende whisky’s en hun smaken.
  Mijn Moto is Whisky is een beetje op avontuur gaan.

Mastertasting met Fernand Dacquin

Wie is Fernand Dacquin?

De kans is groot dat je Fernand Dacquin ☜klikken) ooit al ben tegengekomen, maar voor zij die Fernand nog niet kennen …
Fernand is onder andere de sturende kracht achter het International Malt Whisky Festival in Gent( ☜klikken)

Fernand kan uren met passie spreken over Whisky, het product, de distilleerderijen en de bijhorende geschiedenis. Hij werd dan ook niet voor niets in 2011 beloond met de titel Keeper of the Quach. Daarmee is hij trouwens de eerste Belg die de titel draagt zonder zelf verbonden te zijn aan de Whisky industrie. Het doel van deze exclusieve Schotse genootschap is dan ook mensen te huldigen die hun steentje bijdragen tot de bekendmaking van de Schotse whisky in de wereld.

De Tasting zelf

Onder deskundige begeleiding van Fernand trekken we gaandeweg door het verhaal achter Whisky. Het thema was dan ook waarom is de whisky die wij drinken nu eigenlijk whisky.

Tussen de uitleg door, en de occasionele grap, mochten de aanwezigen genieten van een aantal drams. Zo was er onder andere de Goldlys Bourbon Wood 1991, de Blantons Single Barrel (mijn eerste Bourbon ervaring), Teeling Irish Grain Whiskey, Linkwood Signatory Vintage 1998, een Glengoyne Cask Strength (even vergeten welke het specifiek was). en als laatste een
Ileach.

De eerste Bourbon ervaring

Voor mij persoonlijk was het de eerste keer dat ik een Amerikaanse Bourbon Whiskey kon proeven. Met een ABV van 64.6 % was de Blantons zachter dan verwacht. De Whiskey had naar mijn mening een volle smaak, met inderdaad vanille toetsen. Bij het proeven van een cask strength whisky heb je soms het gevoel alsof je net een spuitje kreeg bij de tandarts, maar dat was bij de Blatons zeker niet het geval. Integendeel, ik vond hem eigenlijk best zacht.

 

Mijn ontdekking van de avond, de Teeling Single Grain Irish Whisky

 

Teeling Irish Single Grain Whiskey, bijzonder lekker!

Alle whisky’s die we mochten proeven waren gewoon lekker. De Glengoyne was zeker één van de toppers. Maar de revelatie vond ik persoonlijk toch wel de Teeling Irish Single Grain Whiskey( ☜klikken)

De Teeling Irish Single Grain Whiskey blijkt een heel toegankelijke whiskey te zijn. Met een zachte, zoete en lichte houtsmaak wordt de tong zeker goed geprikkeld. Zeker een whiskey die ik in huis zou halen om eens op mijn gemak van te proeven en mijn bevindingen neer te pennen.

Een gezellige After Tasting babbel

Na de tasting bleven we gezellig nog wat napraten. Zo onopvallend mogelijk heb ik mij hier en daar in de gesprekken gegooid, en eerlijk gezegd … ik voelde mij al onmiddellijk thuis! Whisky Club 13 zou wel eens mijn Whisky Club kunnen worden!

Meer info over Whisky Club 13

Ben je op zoek naar een Whisky Club in het Gentse, dan is Whisky Club 13 misschien wel een goeie keuze.

 

Met dank aan Stefaan Lesage  voor dit verslag en de foto's.